Voortplanting poes

Wist jij dat je kitten al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is? Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers ‘stinken’.  Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die op het liefdespad zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten tot een vaak onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later.

Voorkomen krolsheid
De verschijnselen van ‘krolsheid’ bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan.  Krolsheid, en ook het krijgen van jongen, kun je tijdelijk voorkomen door het geven van ‘de pil’. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet elke week worden gegeven. Nadelen zijn het ‘vergeten te geven’ of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor poes toch onverwacht zwanger wordt. Een groot nadeel van de ‘poezenpil’ is dat door de hormonen die ermee worden toegediend een toenemende kans op het ontstaan van tumoren in de melkklieren ontstaat. Hoe langer de pil wordt gebruikt, hoe groter die kans ook wordt. Echter, zelfs na één tablet kunnen er soms ernstige melkklierproblemen ontstaan! Daarom adviseren wij om de pil niet te gebruiken en om, als je toch  besloten hebt om geen nestje te willen, de poes al op jonge leeftijd (tussen de 6-8 maanden) te steriliseren.

Sterilisatie
Het is dus beter om te poes te laten ‘steriliseren’. Door een operatie worden dan beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer gaat vertonen. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan dezelfde dag weer naar huis.  Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 – 7 maanden. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Het beste is dan de poes ca 4-6 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is een, helaas hardnekkig, fabeltje.