Voortplanting cavia's

Een vrouwtjes cavia (zeugje) is vruchtbaar vanaf 2 maanden en een mannetjes cavia (beertje) vanaf 3 maanden leeftijd. Maar heel soms zijn ze er al heel vroeg bij en kunnen ze sneller bevruchten, daarom is het raadzaam om vrouwtjes en mannetjes vanaf 5 weken leeftijd uit elkaar te halen.
Als je een nestje wil dan is het verstandig dit tussen de 6 en 9 maanden leeftijd te doen, maar in ieder geval voordat ze 1 jaar zijn, omdat ze anders grote problemen kunnen krijgen tijdens de bevalling. De draagtijd is ongeveer 10 weken en meestal worden er tussen de 1 en 6 jongen geboren. Een cavia jong is direct na de geboorte al ‘klaar’. Ze hebben open oogjes en een vachtje en kunnen bijna meteen lopen en vast voedsel eten. Vanaf 5 weken mogen ze bij de moeder weg.

Geboortebeperking
Het beste om geen jongen te krijgen is om de beertjes en zeugjes uit elkaar te houden.
Als dat niet lukt , kan je beter het mannetje castreren (vanaf 3 maanden leeftijd). De sterilisatie van een cavia is risicovoller dan bij een konijn en wordt daarom niet standaard uit gevoerd. Echter wanneer er een medische indicatie is , dan is het natuurlijk wel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan cystes op de eierstokken, baarmoederontsteking of een tumor. Afhankelijk van de aandoening voeren we de operatie uit via een flanksnede of een buiksnede.