Vanaf april tot oktober zijn teken weer volop aanwezig. Lees hier over preventie en wat te doen als er een teek op je dier zit.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het bij veel honden (en katten) verstandig om ze preventief te behandelen tegen teken in de maanden februari tot oktober. Veel middelen die beschikbaar zijn tegen vlooien werken ook tegen teken, echter niet allemaal, dus let hier goed op bij uw aankoop. Middelen die wij kunnen aanraden tegen teken bij honden zijn bijvoorbeeld de Scalibor of Seresto band, Simparica tabletten of Advantix pipetten. Voor katten is de Seresto band zeer geschikt. Wilt u echter geen band omdoen, dan is er sinds kort de Stronghold Plus pipet verkrijgbaar, of de Bravecto pipet. Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden, wil u hierover meer informatie dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.

Het verwijderen van een teek bij uw hond

Hoewel het verwijderen van een teek bij uw hond geen spoedgeval is, kunt u beter de teek direct verwijderen. Dit voorkomt de potentiële overdracht van gevaarlijke aandoeningen. Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig, het enige dat u nodig heeft is een tekenpincet.

  • Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid zitten. Dit kan tot wat reactie leiden.
  • Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar.
  • Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw hond.
  • U pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten.
  • Dan draait u met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit), trekken is meestal niet nodig.
  • Controleert u voordat u de teek weggooit (bijv in de gootsteen) of u de kop ook heeft verwijderd.
  • Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze er vanzelf uit moeten zweren. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf na een aantal weken.
  • Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.
Share