Huidproblemen bij de cavia

Cavia’s zijn gevoelig voor huidproblemen. De meesten zijn goed te behandelen, het is echter van belang om de problemen niet uit de hand te laten lopen.

De volgende huidproblemen komen regelmatig voor:

Schurft/Schurftmijt
De schurftmijt is een diertje dat NIET met het blote oog te zien is. Het graaft zich in de huid in. Dit veroorzaakt kleine wondjes en omdat schurft ongelooflijk jeukt, krabt de cavia zich waardoor nog meer wonden ontstaan. Ook kan je cavia rare sprongen maken of een toeval krijgen van hevige jeuk. De voortdurende jeuk zorgt dat je cavia geen eetlust heeft, vermagert en haar verliest. Als de ziekte niet wordt behandeld, sterft hij aan ondervoeding, uitdroging en stress.

Mijten kunnen overal zitten; in hooi, in groenvoer, in zaagsel. Mijten zitten met name in vers hooi; van gras dat nog niet zo lang geleden gemaaid is. Goed hooi is bruin van kleur. Hooi dat vers is, is groenig van kleur. LET OP! Dat schurftmijt uit hooi kan komen is geen reden om je cavia’s geen hooi meer te geven. Hooi is van levensbelang voor cavia’s. (zie: voeding en gebitsproblemen)

Microscopisch onderzoek van een huidafschraapsel is vaak nodig zijn om vast te stellen of het om schurftmijt gaat. De ziekte is goed te behandelen, maar zorg dat je er zo vroeg mogelijk bij bent.

Vachtmijt Vachtmijten zijn ongevaarlijk en leven op de haren en niet in de huid. Ze veroorzaken geen jeuk en je cavia heeft er geen last van. Ze zijn op lichte en witte dieren te zien als donkere puntjes op de haren.

Oorschurft
Oorschurft veroorzaakt, net zoals de schurftmijt, enorme jeuk, maar deze schurft zit in de oren. Oorschurft is besmettelijk, dus laat de cavia altijd controleren door een dierenarts zodat je zeker weet dat het genezen is voor je hem bij je andere cavia’s zet. Een cavia met oorschurft schudt met zijn kop en krabt zich. Je kan zien dat een cavia oorschurft heeft door in het oor te kijken. Er zitten dan gele of bruine korstjes in het oor en het oor voelt ruw aan. Het oor is uiteraard geïrriteerd en is warmer dan normaal.

Luizen
Indien er witte stipjes en schilfertjes op de haren van de cavia aanwezig zijn dan kan dat een besmetting met luizen zijn.

Schimmel
Een ander huidprobleem is een schimmelinfectie. Kenmerkend hiervoor zijn Vaak zie je dan kale ronde plekken. LET OP: Schimmel is zeer besmettelijk, voor dieren, maar ook voor mensen.

Een talgklierbult
De meest voorkomende bult bij een cavia is een talgklierbult. Als deze bult bij je cavia groter en groter wordt, dan kan deze met een operatie weggehaald worden.

Vliegen/maden
Caviapoep en vieze hokken trekken vliegen aan. Als de ontlasting op de huid gekleefd zit leggen vliegen hun eitjes hierop. De maden die zich hieruit ontwikkelen zullen ook in de huid terecht komen en wonden veroorzaken.