Röntgen

Waarvoor is röntgenonderzoek geschikt? Lang niet alle zaken zijn met röntgen te onderzoeken, er zijn beperkingen. In het algemeen is het geschikt voor alle onderzoeken waarbij een beeld van het inwendige moet worden verkregen, mits de verschillende weefsels duidelijk verschillen van samenstelling, en dus in dichtheid. Als een foto wordt gemaakt van iets wat helemaal hetzelfde is, zoals van een massa vet, dan zie je daar geen verschil in. Als er een foto gemaakt wordt van iets wat uit verschillende soorten weefsels bestaat, zoals de borstholte, dan zie je, doordat elk weefselsoort een verschillende hoeveelheid straling doorlaat, op de foto ook veel verschillen en dus details terug.
Daarnaast zijn er ook veel materialen, die helemaal niet op een gewone röntgenfoto te zien zijn. Dit zijn b.v. hout, plastic en glas. Als een dier dat ingeslikt heeft, kun je dat met een röntgenfoto soms niet zien zonder hulpmiddelen. Hulpstoffen om dingen wel beter zichtbaar te maken zijn lucht (in maag, darm of blaas in te brengen), barium (contrastmiddel voor maagdarmkanaal) en jodium houdende contrastmiddelen(blaas, nieren, nierbekken en ruggenmerg).Op de normale röntgenfoto zijn goed zichtbaar: afwijkingen in bot, gewrichten en de borstholte. Met extra hulpmiddelen kan, indien dat nodig is, extra informatie worden verkregen van de buikholte, blaas, maagdarmkanaal, nieren en ruggenmerg(kanaal).

Tandheelkunde:
De tandheelkunde is de laatste jaren een extra gebied van interesse geworden. Daarbij behoren dan ook, naast de gebitsbehandelingen, de röntgenfoto’s van kaak, tanden en kiezen. Deze zijn soms nodig om de ernst of de uitbreiding van een tand of kiesprobleem te kunnen bepalen. Onze praktijk heeft daarvoor een speciaal röntgenapparaat voor tandheelkunde aangeschaft. Hiermee kunnen we, net als uw eigen tandarts, gebitsfoto’s maken. Daarnaast is dit apparaat bij uitstek geschikt om kleine foto’s te maken van de neusholtes, de onderkaak en van kleine dieren (rat, konijn, cavia).

Rasdieren:
Voor een aantal rassen, met name honden, zijn er speciale eisen van de rasverenigingen. Onder andere het onderzoek naar het voorkomen van HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) worden vaak vereist. De dieren moeten aan bepaalde minimum eisen voldoen vóórdat er een nestje mee mag worden gefokt. De reden mag duidelijk zijn, men wil het ras in goede conditie houden. Het fokken met zo goed mogelijke ouders is één van de manieren om dit te doen, en één van de weinige manieren die het ras in zijn geheel beïnvloeden. Onze praktijk is in staat om voor u officiële HD en ED foto’s te maken.