Oormijt

Jeukende oren bij je fret kan een teken zijn dat je fret last heeft van oorschurft. Oorschurft wordt veroorzaak door de schurftmijt met de naam: Otodectes cynotis. Dit is een kleine spinachtige parasiet die je met het blote oog niet kunt zien.  De oormijt komt veel voor bij fretten en kan vervelend zijn. Je fret krijgt schurftmijt door contact met een besmette fret, hond of kat, want zij kunnen dezelfde oormijt hebben.

De symptomen

De oormijt veroorzaakt een oorontsteking. Er wordt overmatig veel donkerbruin oorsmeer geproduceerd met korstjes in de oren. Het jeukt en de fret schudt met zijn kop en krabt aan zijn oren of schuurt over de grond. Maar niet alle fretten laten duidelijk zien dat ze jeuk hebben. Soms komt oormijt voor zonder dat de fret symptomen vertoont. Overigens: Een overmatige productie van oorsmeer komt bij de fret ook vaak voor zonder dat er oorschurft aanwezig is.

Als de oorschurft niet op tijd behandeld wordt, kunnen de mijten veel schade aanrichten. Er kan een middenoorontsteking ontstaan en vanuit daar kan het binnenoor en evenwichtsorgaan beschadigd worden.

Hoe stel je oormijt vast?

Met een otoscoop (dit is een instrument met een vergrootglas en lichtbron) kunnen we in de gehoorgang kijken. De mijten zijn als witte bewegende stipje zichtbaar. Een andere manier is om een beetje oorsmeer onder de microscoop te bekijken.

Hoe kan oormijt/ schurft behandeld worden? 

Oormijt kan behandeld worden met selamectine. Dit is een pipetje dat op de huid in de nek gedruppeld moet worden. Na 4 weken moet je de behandeling herhalen.