Oogproblemen

Regelmatig hebben honden last van hun ogen. Er zijn verschillende manieren waarop je kan zien dat een hond last heeft van zijn of haar ogen. Symptomen die bij heel veel oogaandoeningen optreden zijn rode ogen, vieze ogen, meer knipperen met de ogen en het oog dicht houden. De ernst van de klachten kan heel wisselend zijn, van minimaal tot heel ernstig. De heftigheid van de klachten zegt meestal niets over de ernst van de aandoening. Aandoeningen die het goed functioneren van het oog ernstig bedreigen hoeven niet altijd pijnlijk te zijn, en veroorzaken soms dan ook weinig klachten bij het dier, terwijl een vrij eenvoudige oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies heel pijnlijk is en vaak veel knijpen en tranen veroorzaakt.

Oogproblemen kunnen door veel dingen veroorzaakt worden zoals trauma (bv. een kattenkrab, een takje), infecties (bv. virussen, bacteriën, schimmels) en erfelijke aandoeningen.

Hieronder zullen we over enkele vaak voorkomende oogaandoeningen iets meer informatie geven:

  • Keratoconjunctivitis sicca
  • Hoornvliesbeschadiging
  • Glaucoom

Keratoconjunctivitis sicca (KCS, droge ogen)

Symptomen

Als je hond last heeft van KCS houdt dit in dat er onvoldoende tranen worden geproduceerd. Hierdoor heeft het dier altijd last van droge ogen, met alle gevolgen van dien. Vaak beginnen de klachten met vieze, kleverige ooguitvloeiing. Later kunnen er ook verkleuring en zweren op het oog ontstaan. Vaak knijpen de hondjes de ogen regelmatig dicht.

Soms is er een oorzaak voor de lage traanproductie te vinden, maar vaak niet. Er zijn bepaalde rassen gevoelig voor KCS zoals de West Highland White terriër en Spaniels. Bij katten komt KCS minder vaak voor en wordt dan meestal veroorzaakt door een virus.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door middel van de Schirmer Tear Test. Met een klein strookje speciaal papier wordt gedurende 1 minuut gemeten hoeveel tranen de hond produceert.

Behandeling
Met medicijnen proberen we de traanproductie zoveel mogelijk op gang te brengen en de klachten te verhelpen. Vaak lukt het niet om de traanproductie weer helemaal op het oude pijl te brengen en is levenslange behandeling noodzakelijk. Wel lukt het bijna altijd om de honden klachten vrij door het leven te laten gaan!

De behandeling van KCS is vooral de eerste maanden heel intensief, omdat de ogen van de hond vele malen per dag gezalfd en gedruppeld moeten worden. Zodra er verbetering optreed zal de behandeling minder intensief worden. Voordat de behandeling wordt ingesteld zal de hond eerst grondig worden onderzocht en wordt de behandeling uitgebreid met je besproken.

 

Hoornvliesbeschadiging

Oppervlakkig ulcer

De cornea oftewel het hoornvlies is de buitenste laag van het oog dat volledig transparant behoort te zijn. Als er een beschadiging van het hoornvlies optreed spreken we van een cornea ulcer.
Er zijn veel verschillende oorzaken van cornea ulcers zoals een mechanische beschadiging (door een takje, een kattenkrab etc.), infecties (virussen, bacteriën, schimmels, KCS, afwijkingen aan de oogleden).
Om de diagnose te stellen en de uitgebreidheid van de beschadiging te beoordelen maken we gebruik van een kleurstofje (fluorescinetest). Een oppervlakkige, ongecompliceerde beschadiging kleurt in zijn geheel groen door fluorescine. Dit soort beschadigingen zijn afhankelijk van de grootte meestal in 5-10 dagen genezen.

Diep ulcer

Bij een diep ulcer is het oppervlak van het hoornvlies niet meer vlak. Diepe ulcers kunnen geïnfecteerd raken met bacteriën die op zeer korte termijn het hoornvlies volledig verweken. Dit is een erg risicovolle situatie en directe behandeling is noodzakelijk om het oog te behouden.
Bij een heel diep ulcer wordt de voorste oogkamer alleen nog maar afgescheiden door een dun laagje (het membraan van descemet), dit dunne laagje kan snel kapot gaan waardoor het oog leeg loopt. Vaak raakt er dan een stukje van de iris klem in het gat, wat als een natuurlijke stop dient. Dit gaat niet zonder grote afwijkingen aan het oog en grote kans op complicaties. Bij een diepe beschadiging is snelle en intensieve behandeling en vaak chirurgie nodig. In sommige gevallen zullen wij je adviseren naar een oogspecialist te gaan.

Indolent ulcer

Een indolent ulcer is een oppervlakkige beschadiging die niet binnen 5-10 dagen goed geneest door slechte hechting van epitheelweefsel. De randen van dit type ulcer zijn niet mooi afgelijnd door het losse epitheelweefsel (het buitenste laagje van het hoornvlies).

Indolente ulcers kunnen veroorzaakt worden door een externe beschadiging van het oog, maar ook ontstaan zonder dat er een oorzaak bekend is.

Indolente ulcers kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Dit kenmerkt zich door tranende ogen, het knijpen met de ogen en soms een kleine pupil.

Behandeling
In het geval van indolente ulcers wordt er een antibioticum zalf voorgeschreven om een bacteriële infectie te voorkomen. Verder kunnen pijnstillers worden voorgeschreven en atropine druppels (deze verwijden de pupil, wat ook een pijnstillende werking heeft). Om de genezing op gang te brengen is het van belang om het losse epitheelweefsel dat de genezing belemmerd te verwijderen met bijvoorbeeld een steriel watten staafje. Dit gebeurt in principe onder lokale verdoving. Als dit niet voldoende is wordt de genezing van de zweer geactiveerd door het te rasteren (met een fijn naaldje wordt er een rastertje over het letsel heen in het hoornvlies gekrast).
Indolente ulcers kunnen hardnekkig zijn, soms moet de behandeling meerdere malen herhaald worden.

 

Glaucoom

Er is sprake van glaucoom als er beschadigingen in het oog optreden ten gevolge van een verhoogde oogdruk. De eerste tekenen dat de druk te hoog wordt zijn meestal ‘een rood oog’ en een blauwe waas over het oog. Glaucoom is meestal een erg pijnlijke aandoening. De pupil wordt groot, vaak zien we het dier ook met de ogen knijpen en maakt het dier een zieke indruk. Als de oogdruk langzaam stijgt kunnen de symptomen veel minder duidelijk zijn. Een verhoogde druk veroorzaakt hoofdpijn. Bij dieren is hoofdpijn lastig te diagnosticeren, vaak valt alleen op dat het dier meer slaapt dan anders. Uiteindelijk wordt het aangetaste oog blind en gaat het oog uitpuilen.

Glaucoom kan spontaan ontstaan, maar vaak is er een onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een ontsteking in het oog, of een probleem met de lens in het oog. Eén of beide ogen kunnen aangetast zijn. Glaucoom kan heel langzaam ontstaan of plots binnen enkele uren optreden.

De diagnose wordt gesteld door middel van een uitgebreid oogonderzoek en de oogdruk wordt gemeten.

Het is van belang dat er zo snel mogelijk een therapie wordt ingesteld, bij een hoge oogdruk kan het dier binnen enkele dagen blind worden!

 

Bron: www.oogdierenarts.nl