Kaalheid

kaalheid bij de fret

Kaalheid bij de fret

Een vacht die dun wordt of zelfs volledige kaalheid is een veel voorkomend probleem bij fretten. Er zijn veel oorzaken mogelijk waardoor de haren uitvallen, afbreken of doordat de haren door je fret zelf afgebeten of uitgetrokken worden.

Uitval van de haren kan een normaal en onschuldig verschijnsel zijn, zoals de rui. De rui treedt twee keer per jaar op, in het voorjaar en in het najaar. Maar wordt je fret echt kaal, dan is het verstandig om hem of haar te laten onderzoeken. Kaalheid kan namelijk ook een symptoom zijn bij ernstige ziekten.

Er zijn veel verschillende oorzaken van vachtproblemen of haarverlies bij fretten. Soms is er naast kaalheid ook een probleem van de huid. En soms zijn er andere lichamelijke klachten aanwezig. Het is belangrijk om je fret helemaal te (laten) onderzoeken, en niet alleen naar de haren te kijken.

Lees hieronder een opsomming van de meest voorkomende oorzaken van kaalheid bij de fret

  • Kaalheid bij fret… een drachtig teefje: teefjes die gedekt zijn kunnen over het hele lichaam kaal worden. Dit komt omdat bij de fret na de eisprong de wintervacht acuut uitvalt, terwijl de zomervacht nog kort is. Dit is een normaal verschijnsel bij gedekte teefjes.
  • Onvoltooide rui: zowel mannetjes als vrouwtjes fretten kunnen in de nazomer en herfst een kale staart krijgen als gevolg van een nog onvoltooide rui.
  • Loopse teefjes: de loopsheid bij een vrouwtjes fret duurt erg lang, namelijk van maart tot en met augustus. Tijdens deze loopsheid produceert het lichaam van de fret heel veel geslachtshormoon. Hierdoor kan de fret kaal worden. Het haarverlies treedt op ter hoogte van beide zijden van de buik en staart en is symmetrisch. Naast kaalheid ontstaan er ook andere ernstige klachten zoals gewichtsverlies en sloomheid. Dit komt doordat het geslachtshormoon een onderdrukking geeft van het beenmerg. Het is een ernstige aandoening, waarbij direct ingegrepen moet worden door de dierenarts. Lees meer over beenmergonderdrukking bij loopse teefjes.
  • Voeding: door een verkeerde voeding kunnen problemen met de vacht ontstaan. Bijvoorbeeld door een tekort aan: eiwit, essentiële vetzuren, vitamine E, vitamine B, zink of biotine.
  • Staartbijten en vachtplukken: kan veroorzaakt worden door verveling, een verkeerde voeding, jeuk of pijn. Jeuk kan bijvoorbeeld ontstaan door parasieten zoals vlooien en schurftmijten (sarcoptes schurft).
  • Schimmel: huidschimmels kunnen kale plekjes veroorzaken.
  • Bijnierproblemen: bij ziekte van de bijnieren worden teveel hormonen geproduceerd. Door deze overmaat aan hormonen treedt haarverlies op. De fret wordt kaal ter hoogte van buik, flanken en staart. Vervolgens kan de rug en zelfs het hele lichaam kaal worden. Dit is echter goed te behandelen d.m.v. een implantaat. Hoe sneller dit gediagnosticeerd wordt, hoe beperkte te gevolgen.
  • Restovaria: er is bij de sterilisatie een stukje van de eierstok achtergebleven.
  • Andere oorzaken: bij elke ernstige ziekte kan de vacht dof en dun worden. Ook na een ziekte of zware operatie zien we soms dat de vacht (tijdelijk) minder mooi is.