Insulinoom

Zwakte en sloomheid bij je fret kunnen een teken zijn van Insulinoom. Bij deze ziekte wordt teveel insuline aangemaakt. Deze aandoening komt vaak voor bij fretten. De klachten kunnen geleidelijk of heel plotseling ontstaan. Je fret wordt sloom, zwak en raakt in noodgevallen zelfs soms buiten bewustzijn. Een snelle behandeling geeft gelukkig vaak snel verbetering. Vroegtijdig de ziekte vaststellen kan voorkomen dat je fretje blijvende schade krijgt.

 

insulinoom

Wat is een insulinoom?

Een insulinoom is een tumor van de alvleesklier, meestal zijn er meerdere kleine gezwellen. De cellen van deze gezwellen produceren insuline. Zo wordt er veel meer insuline aangemaakt dan het lichaam nodig heeft! Er is dus een overschot aan insuline. Hierdoor ontstaan de lichamelijke klachten. Het is het tegenovergestelde van suikerziekte, daarbij is er een tekort aan insuline. Insuline is een stof die zorgt voor de opname van suiker vanuit het bloed naar de cellen. Bij een overschot aan insuline daalt de bloedsuikerspiegel in het bloed.

Wat zijn de klachten/symptomen die optreden?

De klachten ontstaan door een te lage bloedsuiker spiegel. De fret kan geleidelijk aan zwakker worden of heel plots erg ziek worden. We zien deze ziekte bij de fret vanaf de leeftijd van 3 jaar en het komt bij zowel mannetjes als vrouwtjes voor.

Je ziet de volgende symptomen:

  • zwakte
  • meer slapen, sloomheid
  • verminderde coördinatie, door de pootjes zakken, voornamelijk thv de achterpootjes
  • veel speeksel
  • glazige blik
  • epileptische aanvallen
  • bewusteloosheid

Hoe kunnen we de diagnose insulinoom bij de fret stellen?

Aan de hand van de klachten hebben we meestal al een sterk vermoeden. Met een bloedtest kunnen we de suikerspiegel bepalen. Deze waarde is bij een fret met een insulinoom heel laag. Een lage bloedsuiker waarde noemen we hypoglycemie, ook wel “hypo” genoemd.  Bloedsuikerwaarden onder 60mg/dl of 3.3 mmol/L ondersteunen de diagnose.

Behandeling van insulinoom bij de fret

  • Operatie: Tijdens de operatie worden zoveel mogelijk gezwelletjes in de alvleesklier weg genomen. Het is echter niet mogelijk om alle gezwelletjes weg te halen, omdat het om veel kleine bobbeltjes gaat. Dit is een specialistische operatie.
  • Met medicijnen: met medicijnen kunnen we de klachten behandelen, maar deze stoppen de groei van de tumor niet. De medicijnen die gebruikt worden zijn prednison en diazoxide. Daarnaast moet ook het dieet aangepast worden. Geef meerdere malen op de dag een eiwitrijke maaltijd, of laat een bakje brokjes de hele dag staan. Voer met suikers en veel koolhydraten moeten vermeden worden. Suikers stimuleren namelijk de insuline afgifte. Geef alleen suiker (druivensuiker) tijdens een aanval van lage bloedsuiker.

Spoedbehandeling
Tijdens een aanval van hypoglycemie (lage bloedsuiker spiegel) moet direct actie ondernomen worden. Wrijf druivensuiker op het tandvlees, alternatieven zijn siroop en honing. Zorg dat de fret zich niet verslikt en pas op dat je niet per ongeluk gebeten wordt als je fret een aanval heeft. Vaak voelt de fret zich direct wat beter, zo niet neem dan direct contact op. Ook met andere vragen kunt u natuurlijk bij ons terecht!