Inenting van konijnen

Door de inenting van konijnen  zijn er 3 dodelijke ziektes te voorkomen. Het is belangrijk om halfjaarlijks en jaarlijks deze prikjes te halen. De ziektes die voorkomen worden door vaccinatie zijn:

Interne bloeding (RHD /VHS) door virus, van dit virus bestaan 2 types
Myxomatose

Sinds 2012 is er een nieuw vaccin op de markt dat beschermt tegen myxomatose en RHD1, namelijk Nobivac Myxo-RHD. Hiervoor waren er voor de 2 ziektes 2 aparte entingen nodig en moest een konijn meerdere keren per jaar gevaccineerd worden om goed beschermd te zijn. Het nieuwe vaccin werkt tegen beide ziektes en geeft een heel jaar bescherming.

Let op! Inenting van konijnen moet jaarlijks herhaald worden!

Konijnen kunnen al vanaf 5 weken leeftijd gevaccineerd worden, daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden om een goede bescherming te geven.

Wanneer je komt voor de jaarlijkse vaccinatie zullen we je konijn ook nakijken. We meten het lichaamsgewicht en doen een controle van gebit en mond, oren en ogen, hart en longen met de stethoscoop, navoelen de buikholte. Tenslotte beoordelen wij de conditie van de vacht en huid.

Sinds 2016 is er een nieuw type van het RHD-virus ontstaan, RHD2. Voor dit virus zijn inmiddels ook vaccins verkrijgbaar, echter helaas nog niet in combinatie met de myxomatose en RHD1 enting. Het vaccin dat wij nu gebruiken werkt een half jaar voor RDH2. Dit vaccin is alleen in grootverpakking verkrijgbaar en deze vaccinatie dienen wij alleen toe tijdens onze konijnenspreekuren, die ieder jaar in het voorjaar en najaar worden gehouden. De data en tijden van de spreekuren worden op onze homepagina vermeld in de nieuwsberichten. Tijdens deze spreekuren kan eventueel ook meteen het vaccin tegen myxomatose/RHD1 worden gegeven.