Diarree bij de cavia

Slecht gevormde poep (ontlasting) heet diarree. Wanner een cavia dit heeft kan dit gevaarlijk zijn. Hierdoor kan een cavia binnen een dag uitgedroogd zijn.

Normale ontlasting

Cavia’s hebben normaal harde langgerekte keutels die je op kunt pakken zonder dat je vieze vingers krijgt. Je cavia heeft twee soorten keutels, de blindedarm keutels worden direct uit de anus opgegeten. Dit is normaal gedrag en nodig voor je cavia omdat niet alle voedingsstoffen en vitamines, zoals vitamine B, in één keer uit de darmen wordt gehaald.

diarree bij de cavia

Oorzaken van diarree

  • bedorven voeding of een plotselinge voerverandering
  • bedorven water
  • tochtige omgeving of plotselinge temperatuursverandering
  • ziektes
  • gebruik antibioticum
Diagnose stellen

Diarree ten gevolge van slecht voedsel Als het voer de oorzaak is, kan de diarree gelukkig van korte duur zijn. Er zijn een aantal zaken waar een cavia niet goed tegen kan:

  • beschimmeld of bedorven voer
  • bevroren (of bevroren en dan weer ontdooid) voer
  • nieuw voer waar je cavia nog niet aan gewend is
  • teveel van hetzelfde groenvoer (bijvoorbeeld kool (vooral jonge cavia’s kunnen dan last van hun darmen krijgen)

Diarree ten gevolge van bedorven water

Als water niet vers is of te lang staat, kunnen er zich bacteriën ontwikkelen. Vooral als de cavia zijn voedsel in het water spuugt en de zon op het water staat, is die kans groot. Ontsmet je drinkbakje door het met kokend water schoon te maken voordat je er nieuw koud water in doet.

Diarree ten gevolge van andere oorzaken

Als de diarree langer dan een dag houdt, kom dan snel naar ons toe. Daarna gaan we na wat de oorzaak is van de diarree. We zullen een beetje ontlasting onder de microscoop bekijken. Hierin gaan wij op zoek naar bacteriën of andere ziekteverwekkers.

Daarom is het belangrijk om zo vers mogelijke ontlasting te bekijken, omdat sommige parasieten, zoals flagellaten, snel dood gaan en niet meer te herkennen zijn onder de microscoop. Let op: diarree kan ook worden veroorzaakt door het eten van giftige planten, dus vertel het aan ons als je denkt dat dit mogelijk is.

Behandeling
Er zijn meerdere soorten ziekteverwekkers, waarbij de behandeling heel verschillend is.
Als je cavia antibioticum krijgt, geef hem dan ook een probioticum. Dit antibioticum zorgt ervoor dat de bacteriën doodgaan. Echter houdt dit ook in dat zowel de slechte bacteriën als de goede bacteriën dood gaan. Hierdoor kan de darmfunctie minder worden en als die minder wordt, wordt de weerstand van de cavia minder. Probioticum zorgt ervoor dat de goede bacteriën-stammen in stand worden gehouden of worden aangevuld zodat de darmwerking zo goed mogelijk blijft.

Voeding en vocht
Als de cavia diarree heeft, is het het beste hem geen groenvoer en geen fruit te geven. Natuurlijk moet je cavia wel eten en drinken. Het eten moet vooral vezelig zijn, bijvoorbeeld hooi of brood. Je cavia moet ook voldoende vocht naar binnen krijgen omdat je cavia door diarree erg snel uitdroogt.