Gaat je hond deze zomer gezellig mee naar het buitenland? Dan is het goed om te weten waar je zoal op moet letten.

Denk bijvoorbeeld aan het geven van de rabiës vaccinatie (hondsdolheid). Deze vaccinatie is altijd verplicht zodra een hond de grens over gaat, dus ook als je een weekendje naar de Ardennen hebt gepland. Bovendien moet deze vaccinatie minimaal 3 weken van tevoren gegeven worden, en bij sommige landen nog (veel) eerder. Ook moet een hond altijd gechipt zijn, en in het bezit van een geldig Europees paspoort. Sommige landen hebben nog andere aanvullende eisen. Deze kun je per land terugvinden op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren), www.licg.nl

Wat niet altijd duidelijk staat aangegeven bij de invoereisen, maar wel erg belangrijk is om te weten, is dat in sommige landen (zoals Duitsland) een autogordel voor honden, dan wel een goed hek of bench in de auto verplicht is. Zit je hond los in de auto, dan kun je daar een flinke bekeuring voor krijgen.

En dan zijn er nog andere zaken waaraan gedacht moet worden. Bijvoorbeeld parasietenbestrijding. In andere landen komen vaak andere parasieten voor dan in Nederland. Denk aan hartworm, Leishmania (overgedragen door zandvliegen), en verschillende tekenziekten. Er zijn verschillende middelen op de markt om infecties met deze parasieten te voorkomen. Ons advies voor het buitenland (met name vanaf Parijs en zuidelijker) is het geven van Advantix pipetten (iedere 2 weken zolang je vakantie duurt) in combinatie met Milbactor tabletten (iedere 4 weken zolang je vakantie duurt, of bij thuiskomst, en dan 4 weken later nog eens). Uiteraard kan het zijn dat je de voorkeur geeft aan andere producten. Je bent altijd welkom om de praktijk om met de assistentes te overleggen wat voor jouw hond het beste werkt.

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is de vraag of de hond het net zo gezellig vindt om op vakantie te gaan als jijzelf. Sommige honden blijven liever thuis, bijvoorbeeld omdat ze niet tegen autorijden kunnen, omdat het te warm is in het vakantieland, of omdat ze erg gehecht zijn aan hun eigen stekje. Denk er dus goed over na of je hem/haar wel echt mee wilt nemen. Is dit allemaal geen probleem, dan kun je met bovenstaande adviezen in gedachten rustig op vakantie.

Goede reis!

 

Share