Voortplanting kater

Katers worden meestal geslachtrijp als zij 6 tot 9 maanden oud zijn, al kan dit zelfs al eerder zijn bij sommigen. Vanaf dat moment kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (het zogenaamde sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende ‘katerlucht’. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst kunnen de katers onder de krabben en abcessen zitten ten gevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens hun soms meerdaagse zwerftochten steken katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden. Om deze redenen worden de meeste katers gecastreerd zodra zij ongeveer 6 maanden oud zijn. De kater blijft dan veel huiselijker en gezonder.

In onze kliniek castreren wij de katers meestal tijdens de spreekuren. Hij krijgt dan een lichte narcose aangevuld met een lokale verdoving bij zijn testikels. Doordat de verdoving licht blijft kunnen wij de kater meteen na de behandeling weer ‘wakker prikken’. Dit betekent dat je hem meestal binnen een half uur weer mee naar huis kunt nemen.

De uitzondering hierop volgt als blijkt dat een of beide testikels niet zijn ingedaald in het scrotum, de zogenoemde ‘cryptorche’ kat. Is dat het geval, dan moet de kater een operatie ondergaan om de testikels te zoeken. Deze bevinden zich meestal in de liezen, maar kunnen ook nog in de buik zitten. Normaliter dalen de testikels al op jonge leeftijd in, zo rond de 6 weken. Omdat ze dan nog heel klein zijn kunnen ze lastig te voelen zijn. Een kater is officieel cryptorch als op 6 maanden leeftijd een of beide testikels nog niet zijn ingedaald. Als een kat beiderzijds cryptorch is, dus beide testikels niet zijn ingedaald, is hij meestal niet vruchtbaar, maar maakt hij nog wel gewoon hormonen aan. Castratie is dan vaak toch noodzakelijk.

Het is goed om te weten dat een kater die al vruchtbaar was voor de castratie, na de castratie nog steeds vruchtbaar is. Het kan ongeveer 2-4 weken duren voordat typisch katergedrag over gaat, en zelfs 6 weken voordat hij niet meer vruchtbaar is.